O szczepach
bakterii

Flora bakteryjna a poród naturalny

 

Narodziny dziecka to ważny moment w życiu każdej rodziny. Niektórzy uważają nawet, że to najważniejsze i najpiękniejsze wydarzenie w życiu rodzica. Przyjście dziecka na świat odbyć się może w sposób naturalny lub poprzez cięcie cesarskie. Pomijając ewentualne przeciwwskazania do porodu naturalnego (kiedy konieczne jest przeprowadzenie porodu operacyjnego), to można z całą pewnością uznać poród naturalny za najbardziej optymalny zarówno dla matki jak i dla dziecka.

Korzyści porodu naturalnego

Zacznijmy od korzyści jakie daje poród naturalny dziecku. Ucisk główki i klatki piersiowej w trakcie drogi przez kanał rodny ma ogromne znaczenie dla przyszłego dobrostanu noworodka. Po porodzie drogami natury rzadziej występują u dziecka zaburzenia oddychania i zaburzenia neurologiczne. Dzieci urodzone w ten sposób rzadziej wymagają opieki na oddziale patologii noworodka czy oddziale intensywnej terapii. Ponadto po porodzie naturalnym wyższy odsetek dzieci karmiony jest piersią (a warto przypomnieć, że jest to najbardziej wartościowe mleko dla dziecka i do 6 miesiąca życia zaleca się wyłączne karmienie piersią).

Warto pamiętać, że korzyści z porodu siłami natury czerpie nie tylko noworodek, ale i jego mama.

lekarz Dagmara Chmurzyńska-Rutkowska

mama i noworodek

Statystycznie matki po porodzie naturalnym częściej i dłużej karmią dziecko piersią (samo karmienie piersią zmniejsza między innymi ryzyko depresji poporodowej i nowotworu piersi i jajnika u kobiet). Szybszy jest również powrót młodej mamy zarówno do normalnego funkcjonowania i aktywności fizycznej (w przypadku porodu operacyjnego trwa to zwykle dłużej i związane jest z większą bolesnością). 

W miarę postępu porodu, płód przechodzi przez kolejne odcinki kanału rodnego. Stopniowo dochodzi do styczności dziecka z mikroorganizmami pochwy oraz do styczności z bakteriami z końcowego odcinka przewodu pokarmowego matki. Na tej podstawie ustala się flora jelit noworodka urodzonego drogami natury. Ta mikrobiota dróg rodnych i dolnego odcinka przewodu pokarmowego matki jest głównym źródłem bakterii zasiedlających przewód pokarmowy noworodka. U dzieci urodzonych cięciem cesarskim ta podstawa jest inna, bo noworodek styka się przede wszystkim ze skórą matki i omija mikrobiotę pochwy i jelit.

Dodatkowo: po porodzie drogami natury możliwy jest natychmiastowy i dłuższy okres kangurowania noworodka. Dzięki takiemu kontaktowi „skóra do skóry” dziecko czuje się bezpiecznie i dochodzi do kolejnej styczności z florą bakteryjną mamy. W trakcie tych pierwszych chwil po porodzie naturalnym, bardzo często możliwe jest również przystawienie dziecka do piersi i zainicjowanie karmienia.

Pierwsze dni życia a flora bakteryjna

W pierwszych dniach życia w jelitach u noworodka dominują bakterie beztlenowe i enterokoki. W kolejnych dobach znaczenie w tworzeniu mikrobioty noworodka ma rodzaj karmienia czy leków podawanych noworodkowi zaraz po urodzeniu, ale już w 3 dobie życia można zauważyć zwiększenie ilości bakterii z rodzaju Bifidobacterium. Z kolei po porodzie operacyjnym tego wzrostu Bifidobacterii nie obserwujemy.

Uważa się, że najbardziej optymalny skład mikrobioty mają noworodki zdrowych matek, urodzone drogami natury i karmione piersią, a to pozytywnie wpływa na szerokorozumiany dobrostan dziecka. Z tego też względu powinno się stanowczo podkreślać korzyści płynące z porodu naturalnego i długiego karmienia piersią.

 

ACI/490/12-2018

Data publikacji: 01.01.1970


Poznaj produkty Acidolac®

Probiotyk
Acidolac® baby krople

krople doustne

Zawiera jeden z najlepiej przebadanych szczepów bakterii LGG. Dla noworodków (od pierwszych dni życia), niemowląt i dzieci.

Więcej

Poznaj pozostałe artykuły z sekcji "O szczepach bakterii":

Acidolac artykuł - Lactobacillus rhamnosus (LGG) - co o nich wiemy?

Lactobacillus rhamnosus (LGG) - co o nich wiemy?


Pojawia się na każdym kroku. Apteka, telewizja, radio, gazeta… Tajemniczy skrót: LGG. Co to właściwie jest i dlaczego każdy to zachwala?...

Więcej
Acidolac artykuł - Pożyteczne szczepy bakterii w codziennym jedzeniu

Pożyteczne szczepy bakterii w codziennym jedzeniu


O pożytecznych szczepach bakterii słyszy się teraz wszędzie. Radio, telewizja, artykuły w gazetach. Półki w aptece uginają się od kapsułek, kropli i s...

Więcej
Acidolac artykuł - Dieta bogata w pożyteczne szczepy bakterii

Dieta bogata w pożyteczne szczepy bakterii


Obecnie coraz więcej słyszy się o roli mikrobioty jelitowej. Czym ona jest oraz dlaczego w naszych jelitach znajduje się mnóstwo bakterii? Warto zapam...

Więcej
Acidolac artykuł - Produkty ze szczepami bakterii i miejsca ich przechowywania

Produkty ze szczepami bakterii i miejsca ich przechowywania


Szczepy baterii, pożyteczne bakterie, mikroflora jelit to temat zdecydowanie „na czasie”. Mówi się o tym w kontekście zdrowia całego organizmu. Gdzie ...

Więcej